U trendu

Mere bezbednosti u Briselu na najvišem nivou

Belgijski premijer Šarl Mišel saopštio je da se „strahuje“ da napadi kakvi su se dogodili u Parizu mogu biti počinjeni na više mesta u Briselu, a belgijska vlada je večeras dodatnim policijskim i vojnim snagama ojačala najviši nivo uzbune u tom gradu zbog nesmanjene terorističke pretnje.

Nivo uzbune najvišeg, četvrtog stepena zadržan je u Briselu, a za jedan stepen manji zbog „realne i preteće opasnosti“ od terorističkih napada i u celoj Belgiji, rekao je premijer Mišel.

Sutra će, zbog procene Saveta za nacionalne bezbednosti da je opasnost i dalje velika, biti obustavljen saobraćaj u briselskom metrou, javne manifestacije otkazane, škole i fakulteti zatvoreni.

Napori da se otkriju teroristi se nastavlja i belgijska policija od juče traga za najmanje desetoricom islamskih ekstremista, od kojih dvojica nose bombu, eksploziv kakvu su kamikaze aktivirale i prilikom napada u Parizu 13. novembra, preneo je belgijski list „Dernijer er“. 

Belgijski ministar odbrane Jan Jambon je televiziji VRT rekao da, pored najviše traženog teroriste Salaha Abdeslama, koji je učestvovao u napadu u Parizu, policija traga za većim brojem terorista i, kako je naglasio, „opasnost je veoma realna“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.