U trendu

Merkel: Bez kampanje u Nemačkoj za turski referendum o smrtnoj kazni

Nemačka kancelarka Angela Merkel kategorično je odbacila da se na nemačkom tlu vodi kampanja za mogući turski referendum o ponovnom uspostavljanju smrtne kazne u Turskoj.

„Smrtna kazna je pitanje koje kategorički odbacujemo, zašto bi bilo dozvoljeno (da se vodi kampanja) kad nismo na to obavezani. Nećemo to raditi“, rekla je nemačka kancelarka u razgovoru za regionalni radio WDR, objavljen danas.

Nemačka vlada je u petak saopštila da ukoliko Turska organizuje referendum o ponovnom uspostavljanju smrtne kazne, Nemačka neće dozvoliti da se vodi kampanja i glasa na njenoj teritoriji gde živi 1,4 miliona turskih birača.

„Politički je nezamislivo da dozvolimo takav referendum o pitanju koje je u jasnoj suprotnosti sa našim Ustavom i evropskim vrednostima“, rekao je portparol vlade Štefen Zajbert.

Izborna kampanja vodjena u Nemačkoj za turski aprilski referendum o proširenju ovlašćenja turskog predsednika već je narušila odnose Turske i Nemačke, zato što nemačke vlasti nisu dozvolile turskim ministrima da govore na skupovima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je čak optužio nemačku vladu da se ponaša nacistički pošto su sprečeni turski ministri da vode kampanju na nemačkoj teritoriji.

Erdogan je posle tesne pobede na referendumu o proširenju predsedničkih ovlašćenja najavio da je spreman da organizuje novi referendum, ovog puta o ponovnom uspostavljanju smrtne kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.