najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Merkel brani svoju politiku o izbeglicama

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u sredu, braneći svoju politiku o migrantima, da ima plan i da nisu u pravu kritičari koji je optužuju za loše upravljanje izbegličkom krizom.

U Nemačkoj je ove godine azil tražilo više od pola miliona izbeglica.

Članovi Merkelinog bloka desnog centra su prethodnih dana tražili ograničenje broja izbeglica kojima može da bude dozvoljen ulazak u zemlju.

U izjavi za nemački radio ARD, Merkel je rekla da takva ograničenja nisu zakonski moguća.

Kancelarka je istakla da, kao šef Hrišćanske partije, ne želi da učestvuje u takmičenju ko će biti manji prijatelj izbeglicama.

Prema podacima nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljenim u sredu, u Nemačku je prošlog meseca došlo 164.000 tražilaca azila.

Od početka godine do kraja septembra u Nemačku je došlo oko 577.000 migranata.

Zvaničan zahtev za azil prošlog meseca je podenelo 43.000 ljudi, što je 126 odsto više nego u septembru prošle godine. Oko trećina njih je iz Sirije, a zatim ih je najviše iz Albanije, Avganistana, Iraka i Srbije.

Danas će u Luksemburgu biti održana konferencija o masovnom prilivu izbeglica sa Srednjeg istoka, na kojoj učestvuju ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i ministri tih resora iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Srbije, kao i Turske, Libana i Jordana.

U nacrtu saopštenja u koje je agencija AP imala uvid, navodi se da će se evropski ministri unutrašnjih poslova složiti da sve mere moraju biti preduzete da se izbeglicama kojima nije odobren ulazak u zemlje EU osigura povratak u njihove domovine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike