U trendu

Merkel čestitala Micotakisu, raduje se bliskoj saradnji

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je novom premijeru Grčke Kirijakosu Micotakisu pobedu na izborima, poručivši da se raduje bliskoj i prijateljskoj saradnji u skladu sa grčko-nemačkim prijateljstvom i partnerstvom.

Kako je izjavio portparol nemačke vlade Stefan Zajbert, a prenosi grčka agencija ANA-MPA, Nemačka u principu nema nikakva posebna očekivanja od demokratski izabranih vlada u državama članicama EU i partnerskim zemljama, izražavajući nadu da će se „bilateralna saradnja razvijati sa istim poverenjem i prijateljstvom kojem će obe zemlje pružiti doprinos“.

Upitan kako će se nova grčka vlada odnositi prema Prespanskom sporazumu koji je Grčka potpisala sa Severnom Makedonijom, Zajbert je rekao da je rešavanje dugogodišnjeg spora između dveju zemalja istorijski uspeh, „kako je i kancelarka Merkel više puta i naglasila“, te da je to dostignuće u smeru normalizacije odnosa između Severne Makedonije i Grčke.

On očekuje da će i nova grčka vlada konstruktivno učestvovati u tom procesu.

Kancelarka Merkel se, prema njegovim rečima, zahvaljuje odlazećem premijeru (Ciprasu) i njegovom timu, uz isticanje da je saradnja dve zemlje uvek bila zasnovana na poverenju i poštovanju u vrlo izazovnim godinama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar