U trendu

Merkel glasačima: Izbegavajte desnicu, oni su na prodaju

ZAGREB – Političari iz „mejnstrim“ stranaka širom Evrope, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel, pozvali su glasače da izbegavaju krajnju desnicu na izborima za Evropski parlament, nakon što je vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe dao ostavku zbog snimka na kom nudi prednost na javnim konkursima u zamenu za predizborne donacije.

„To su političari na prodaju, žele da uništr Europu naših vrednosti, moramo odlučno ustati protiv toga“, poručila je Merkel, a preneo je Index.hr.

Ona je oštro kritikovala „političare na prodaju“, tvrdeći da se EU suočava s „populističkim pokretima koji su u mnogim područjima puni prezira prema evropskim vrednostima, koji žele uništiti Evropu naših vrednosti“.

„Dugo je bilo jasno da desničarski populisti destabilizuju našu demokratiju, Sebastijan Kurc i OVP doveli su ih u vladu… Štraheov slučaj je upozorenje svim konzervativcima: ne sarađujte s krajnje desnim populistima“, upozorila je nemačka ministarka pravosuđa Katarina Barli na Twitteru.

Kako prenosi Gardian, centralno orijentisani lideri Evrope izrazili su nadu da će se Štraheov pad odraziti na rezultate njegove ali i drugih ekstremno desnih stranaka na izborima koji će se održati od 23. do 26. maja. Prema dosadašnjim anketama, populisti, nacionalisti i ekstremna desnica trebali bi da ostvare znatno bolje rezultate nego do sada.

I dok populisti redovno koriste retoriku o običnom narodu i iskvarenoj eliti navodeći da su oni potpuno suprotstavljeni, afera koja je uzdrmala Austriju pokazuje da populisti mogu biti jednako, ako ne i više skloni korupciji. Sada bi i Le Pen, Salvini i ostali mogli imati problema u uveravanju glasača da su njihove stranke pristojne i legitimne opcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.