U trendu

Merkel i Makron o mapi puta za ambiciozne reforme EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel dopotuvala je danas u Pariz gde s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom treba da pripreme „jasne i ambiciozne“ reforme Evropske unije oko kojih žele da se dogovore do juna meseca.

Dvoje vodja su u obraćanju novinarima insistirali na potrebi da se nadju rešenja za brojne izazove kojima je suočena Evropa – migrantska kriza, rast evroskeptičkih grupa unutar EU, medjunarodne diplomatske teznije i reforme evropskih institucija.

Makron je Angeli Merkel predložio da se do juna uspostavi jasna mapa puta za reformisanje Evropske unije.

„Danas se otvara važna faza, u kojoj ćemo imati mnogo da uradimo oko kratkoročnih odluka i da odredimo srednjoročne i dugoročne perspektive za našu Evropu, koja je još neophodnija nego pre nekoliko meseci“, rekao je francuski predsednik.

Nemačka kancelarka, kojoj je ovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je na dužnost stupila njena nova vlada posle dugotrajnih i mukotrpnih pregovora, rekla je da „ima volju“ da do toga dodje i da „veruje da to mogu“ da ostvare.

„Više nego ikad je potrebno da Evropa deluje ujedinjeno u geopolitičkoj situaciji gde je multilateralizam pod pritiskom“, rekla je ona.

Francuski predsednik je mesecima čekao da se nemačka politička situacija stabilizuje da bi mogao ponovo da krene u ostvarivanju svog plana o reformi EU.  

„Mi se ne slažemo uvek odmah od početka ali Francuska i Nemačka su mnogo toga ostvarile zajedno“, rekla je Merkel.

Francuski predsednik je dao više predloga za institucionalne reforme za Evropu, kao što je evropski budžet ili jedan ministar finansija za evrozonu ali izgleda da će pregovori biti delikatni pošto je Merkel vezana koalicionim sporazumom u svojoj zemlji.

Makron je rekao da predlažu da se do juna izradi mapa puta u kojoj bi se iznele predložene reforme u evrozoni, oko migrantske  politike, odbrane, trgovine, istraživanja, obrazovanja i drugih oblasti.  

Evropski samit koji bi mogao da bude važan, treba da se održi 28. i 29. juna. 

Dvoje vodja su takodje ponovili svoju solidarnost sa Londonom u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Velikoj Britaniji, u slučaju u kome po rečima Makrona „sve navodi da se veruje da je Rusija vodila te pokušaje ubistva“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike