U trendu

Merkel i njen ministar unutrašnjih poslova posle žestokog sukoba postigli dogovor

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer koji je u sukobu s kancelarkom Angelom Merkel oko migrantske politike objavio je večeras da je postigao dogovor s njom o tom pitanju.

Sukob dve strane pretio je da sruši nemačku vladajuću koaliciju.

„Posle intenzivnih pregovora“ izmedju kancelarkine partije desnog centra (CDU) i konzervativne bavarske partije CSU „postigli smo dogovor“ oko mera za smanjenje ilegalne imigiracije, rekao je Zehofer posle sastanka, poslednjeg pokušaja dve strane da postignu kompromis. 

Merkel i Zehofer su bili u sukobu oko njegovog plana da delimično zatvori nemačke granice za migrante, što kancelarka odbija insistirajući na zajedničkom rešenju na nivou Evropske unije. Sukob se zaoštrio do te mere da je Zehofer sinoć na sastanku njegove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Angele Merkel, Demohrišćanske unije (CDU) ponudio svoju ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Zehofer je rekao večeras da će kompromis koji su postigli „sprečiti ilegalnu imigraciju na granici izmedju Nemačke i Austrije“.

Treći partner u vladajućoj koaliciji, socijaldemokratska partija (SPD), još treba da se izjasni da li prihvata uslove sporazuma.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike