U trendu

Merkel i Vučić o Srbiji i EU, izbeglicama i lažnim azilantima

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je danas „veliki napredak“ u pregovorima Beograda i Prištine i izrazila uverenje da će to dati „važan impuls“ daljim pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

„Moram reći da su to delom vrlo hrabre odluke koje su donele, kako kosovska, tako i srpska strana… Smatramo da će ti rezultati dati važan impuls i daljim pregovorima o pristupu, i o tome treba da se danas govori i u parlamentu (Bundestagu)“, rekla je Merkel posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu.

Vučić je posle razgovora izrazio nadu da će Srbija otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU ove godine.

„Očekujemo otvaranje prvih poglavlja što pre – mi se nadamo ove godine. Mislimo da smo teške zadatke koji su nam bili postavljeni obavili, i još mnogo toga ćemo imati u budućnosti da obavimo“, rekao je.

Merkel i Vučić danas su u Berlinu razgovarali i o problemu migranata i izbeglica.

Nemačka kancelarka je naglasila da se Srbija, iako nije članica EU, suočava sa velikim izazovom izbegličke krize. „Znamo koliko problema zemlja kao što je Srbija zbog toga ima. Zbog toga želimo da drugarski razgovaramo o tome kako da postupamo u toj situaciji“, dodala je ona.

Vučić je rekao da se Srbija ponaša „odgovorno, ozbiljno i evropski“ i da je spremna, iako nije članica EU, da „ponese svoj deo odgovornosti, da bude zemlja od koristi i zemlja koja će da pruži ozbiljnu pomoć svojim evropskim partnerima“.

On je takođe naglasio da migranti i izbeglice nisu problem jedne zemlje već čitave Evrope.

„Za nas ovo nije problem Nemačke; ovo nije problem bilo koje pojedinačne zemlje, ovo je problem cele Evrope, čak i ne samo EU, i mi smo spremni da sarađujemo i sa Nemačkom ali i sa svim drugim zemljama EU da ta pitanje rešimo“, rekao je.

Jedna od tema razgovora bili su i podnosioci zahteva za azil u Nemačkoj, a Merkel je rekla da postoji saglasnost da je Srbija zemlja sigurnog porekla.

„Tu se naši stavovi ne razlikuju, sve je jasno, i naša zajednička pozicija jeste da Srbija, kao zemlja koja ima status kandidata, jeste zemlja sigurnog porekla. Želimo da učinimo sve da mladim ljudima u Srbiji damo perspektivu, ali boravak Srba u Nemačkoj nije razlog za traženje azila“, rekla je nemačka kancelarka.

Vučić je kazao da je u potpunosti saglasan sa najavljenim programom nemačke kancelarke i smanjenjem novčane pomoći od 143 evra po glavi porodice koja dođe i zahteva azil u Nemačkoj.

„Mi ćemo doneti još jedan zakon u Srbiji čime ćemo pomoći i sebi i Nemačkoj, a to je da oni koji traže azil, a ne dobiju ga – dakle potpuno je jasno da su bili lažni azilanti – oni više neće moći da očekuju socijalnu pomoć u Srbiji. Verujemo da će to dramatično smanjiti priliv takvih azilanata iz zemalja Zapadnog Balkana u Saveznu Republiku Nemačku“, kazao je premijer Srbije posle razgovora sa Angelom Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.