U trendu

Merkel ne menja kurs uprkos lošem izbornom rezultatu

Nemačka kancelarka Angela Merkel preuzela je deo odgovornosti za poraz njene stranke na izborima u pokrajini Meklenburg Zapadna Pomeranija, ali je i danas snažno branila svoju migrantsku politiku iako želi da povrati poverenje glasača.

Merkelova Hrišćansko-demokratska unija završila je na trećem mestu – iza nacionalističke i antiimigracione Alternative za Nemačku (AfD), koja je ušla u parlament te pokrajine koja se smatra političkom bazom nemačke kancelarke.

Rezultati ovih izbora najverovatnije će pojačati tenzije u vladajućoj koaliciji, ocenila je agencija AP, dodajući da oni ipak ne predstavljaju direktnu pretnju za 62-godišnju Merkel, koja predvodi Nemačku od 2005. godine.

Najjača snaga u Meklenburg ostaju socijaldemokrate levog centra, partneri Merkelove u vladi

„Sada svi moramo da razmotrimo kako ćemo da povratimo poverenje, ja pre svih“, rekla je Merkel novinarima na marginama samita G20 u Kini.

„Ja sam lider partije, ja sam kancelarka – te dve stvari ne možete da odvojite u očima ljudi, tako da sam naravno i ja odgovorna“, kazala je Merkel.

Nemačka kancelarka je, međutim, istakla da veruje da su odluke koje je donela bile dobre.

U međuvremenu, nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel – lider socijaldemokrata i najverovatniji protivnik Merkelovoj na sledećim izborima – optužio je konzervativce da previše sporo odgovaraju na migrantsku krizu.

„Jednostavno smo potrošili mnogo vremena na nepotrebne rasprave“, rekao je Gabrijel, tvrdeći da je Merkel kriva jer je „samo ponavljala “mi to možemo“, a da to nije i čcinila“.

Merkelova je navela da je nezadovoljna rezultatima izbora i da je svesna da joj je pad popularnosti donela migraciona politika.

Merkelova je dodala da „ipak to ne umanjuje ispravnost njenih odluka“ kao i da je „neophodno da Nemačka nastavi da rešava to pitanje“.

S druge strane, lideri AfD poručuju je da je ovakav rezultat mogući početak kraja vladavine kancelarke Angele Merkel.

„Ovo je šamar u lice Merkelovoj – ne samo u Berlinu, već i ovde u njenoj rodnoj državi“, rekla je Frauke Petri koja je jedan od lidera AfD.

Prema njenim rečima, birači su „jasno glasali protiv katastrofalne imigracione politike Merkelove“.

Meklenburg Zapadna Pomeranija, ekonomski slaba pokrajina na severoistoku Nemačka sa samo 1,6 miliona stanovnika, politički nema veliki značaj, ali je reč o državi za koju smatra da je politička baza kancelarke Merkel, navodi AP.

Ovo su bili prvi od pet regionalnih izbora pred savezne izbore za godinu dana.

Politiko ocenjuje da je ovo gorak poraz za vladajuće demohrišćane Angele Merkel, koji odražava duboku frustraciju birača njenom politikom prema izbeglicama.

(Tanjug)

1 komentar
  1. nenad

    Izgleda da samo visoke carine na proizvode iz Nemacke mogu da probude Merkelovu iz kome.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike