U trendu

Merkel: Neophodan zajednički jezik sa SAD o Rusiji

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Nemačka razgovarati sa SAD o “neophodnom zajedničkom jeziku” o odnosima sa Rusijom nakon što se predsednik Džozef Bajden odlučio da ne sankcioniše kompaniju koja nadgleda rusko-nemački gasovodni projekat kome se protivi Vašington.

„Predsednik Bajden sada napravio korak ka nama u vezi sa konfliktom oko Severnog toka 2, gde imamo različita gledišta, ali gde ćemo sada dalje razgovarati o tome šta je neophodno zajedničko tlo u odnosu sa Rusijom“, rekla je Merkel, prenosi AP.

Upitana šta će Bajden dobiti od Nemačke ili Evrope zbog odricanja od sankcija, Merkelova je odgovorila da „to ne funkcioniše tako“.

Merkel je dodala da će se ona i Bajden uskoro videti na sastancima G7 i NATO.

Primetila je da se ona i Armin Lašet, kandidat njene stranke koji će je naslediti nakon izbora u Nemačkoj 26. septembra, zalažu za pridržavanje obećanja da će povećati nemačku odbrambenu potrošnju.

Gasovod Severni tok 2 već godinama pravi probleme u odnosima SAD i Nemačke, navodi AP.

Vašington, koji se borio da ga blokira, tvrdi da gasovod, sada 95 odsto završen, preti evropskoj energetskoj bezbednosti, pojačava ruski uticaj i predstavlja rizik za Ukrajinu i Poljsku, s obzirom da zaobilazi obe zemlje.

Bajdenova administracija je u sredu uvela sankcije ruskim kompanijama i brodovima zbog njihovog rada na gasovodu, ali je Bajden naljutio mnoge demokratske i republikanske zakonodavce odlukom da ne kazni Severni tok 2 AG, kompaniju koja nadgleda projekat.

„Nastavili smo da ponavljamo da verujemo da je to loša ideja, loš plan. Naš stav je da je to ruski geopolitički projekat koji ugrožava evropsku energetsku bezbednost i Ukrajinu i istočni bok NATO saveznika i partnera“, rekla je šortparolka Bele kuće Džen Psaki.

Ali, dodala je: „Na koji način smo mogli da zaustavimo projekat u drugoj zemlji koji je izgrađen 95 odsto?“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)