Merkel: Nisu u pravu, imam plan za izbeglice

Nemačka kancelarka Angela Merkel stala je u snažnu odbranu svoje politike prema izbegličkoj krizi, ističući da ima plan i da kritičari koji je optužuju za loše upravljanje tom krizom nisu u pravu.

„Da, ja imam plan“, istakla je Merkel u izjavi za nemački radio ARD.

Članovi Merkelovog bloka desnog centra su prethodnih dana pozivali da se ograniči broj izbeglica koji ulaze u Nemačku, prenela je agencija AP.

Merkel je ukazala da takva ograničenja nisu pravno moguća i da kao šef Hrišćansko-demokratske unije ne želi da „učestvuje u trci ko će najmanje biti prijateljski nastrojen prema izbeglicama“.

Nemačka Vlada usvojila je juče novi koncept zbrinjavanja izbeglica i za političkog koordinatora imenovala šefa Kancelarske službe Petera Altmajera, dok su operativni, stručni, organizatorski, pravni i finansijski aspekti izbegličke krize i dalje u rukama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je novi koncept ocenio kao napredak.

Najnovije ankete pokazuje da se popularnost Angele Merkel nalazi na najnižem nivou u ovoj godini i, ako bi Nemaci mogli direktno da biraju kancelara, za nju bi glasalo 47 odsto građana, što je za dva odsto manje nego prošle nedelje.

(Tanjug)

Ostavite komentar