U trendu

Merkel obeležila 70. godišnjicu Maršalovog plana

 Nemačka kancelarka Angela Merkel obeležila je danas 70. godišnjicu Maršalovog plana, ali i odsečno napomenula da je američka podrška otvorenim tržištima u Evropi posle Drugog svetskog rata služila interesima SAD.

Američki državni sekretar Džordž Maršal predstavio je juna 1947. godine plan pomoći Evropi – „Maršalov plan“ čija 70. godišnjica dolazi u vreme zabrinutosti evropskih zemalja zbog politike predsednika SAD Donalda Trampa „Prvo Amerika“.

Nekadašnji državni sekretar SAD Henri Kisindžer, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice s Merkel, rekao je da je Maršal „pre svega proklamovao kraj američkog izolacionizma“.

Ni Kisindžer ni Merkel nisu direktno pomenuli Trampa ili njegovu administraciju, ali je kancelarka podvukla važnost podrške zajedničkim vrednostima.

Merkel je navela da je Maršal podržavao otvorenost tržišta i želeo da pomogne oporavak Evrope njenim bliskim ekonomskim povezivanjem sa SAD, izgradnjom prosperiteta, stabilnosti i učvršćivanjem mira.

„Naravno, to nije bio čist altruistički pristup, jer je, u najboljem smislu, predstavljao i interese SAD. Evropske zemlje trebalo je izgraditi na osnovu trgovinskog i poslovnog partnerstva sa SAD“, rekla je Merkel.

Dodala je da Evropljani „više nego ikad“ treba da prihvate da njihova sudbina u spoljnoj, bezbednosnoj i trgovinskoj politici dobrim delom zavisi od njih samih, da „treba da je uzmu u svoje ruke“.

Merkel je istakla da je nemačka „integracija u zapadnu zajednicu vrednosti bila, jeste i ostaje temelj (nemačke) spoljne i bezbednosne politike“, bez obzira na izazove s kojima se suočavaju Evropa i SAD.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike