U trendu

Merkel odbacuje poziv Ć ulca na drugi TV duel

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbila je poziv protivkandidata Martina Ơulca na drugu televizijsku debatu uoči parlamentarnih izbora.

U pisanom zahtevu liderki Hriơćansko-demokratske unije (CDU), Ơulc je napisao da su mu tokom kampanje mnogi birači prilazili i govorili da ima joơ mnogo pitanja na koja nisu dobili odgovore i koja bi postavili glavnim kandidatima.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SPD) je rekao da u prvom televizijskom duelu 3. septembra nisu dotaknute mnoge teme vaĆŸne za ljude, uključujući penzije i obrazovanje.

Njegov poziv na novi TV duel sa Angelom Merkel, koja će, kako se očekuje, osvojiti četvrti mandat na čelu vlade, vidi se kao pokuơaj da pridobije podrơku u poslednjem trenutku, prenosi Gardijan.

Ć ulc je joĆĄ jednu debatu traĆŸio i na Tviteru, navodeći da „gradjani zasluĆŸuju sveobuhvatnu debatu o centralnim pitanjima u vezi s budućnosti zemlje“.

„Zbog ovog razloga, pozivam na drugi TV duel pre izbora. Spreman sam na to u svakom trenutku“, napisao je Ć ulc.

Merkel, koja je odmah odbacila tu ideju, rekla je da ne planira da promeni miĆĄljenje.

„Angela Merkel je uĆŸivala u učestvovanju u jednom TV duelu. Taj format se pokazao uspeĆĄnim i zbog toga će ostati na tome“, saopĆĄtila je njena partija.

Dva glavna kandidata na izborima zakazanim za 24. septembar su tokom televizijske debate, koja je trajala oko sat i po, odgovarali, izmedju ostalog, na pitanja o izbegličkoj krizi, putarinama i odnosu s Turskom.

Prema istraĆŸivanjima javnog mnjenja, pobednica duela bila je Angela Merkel.

Ankete pokazuju da socijaldemokrate zaostaju za CDU za 13 do 16 odsto.

Očekuje se da CDU posle izbora ili ponovo napravi veliku koaliciju sa SPD, ili da se udruĆŸi s manjim partijama Zeleni i Slobodnom demokratskom partijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar