U trendu

Merkel odbacuje poziv Šulca na drugi TV duel

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbila je poziv protivkandidata Martina Šulca na drugu televizijsku debatu uoči parlamentarnih izbora.

U pisanom zahtevu liderki Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Šulc je napisao da su mu tokom kampanje mnogi birači prilazili i govorili da ima još mnogo pitanja na koja nisu dobili odgovore i koja bi postavili glavnim kandidatima.

Predsednik Socijaldemokratske partije (SPD) je rekao da u prvom televizijskom duelu 3. septembra nisu dotaknute mnoge teme važne za ljude, uključujući penzije i obrazovanje.

Njegov poziv na novi TV duel sa Angelom Merkel, koja će, kako se očekuje, osvojiti četvrti mandat na čelu vlade, vidi se kao pokušaj da pridobije podršku u poslednjem trenutku, prenosi Gardijan.

Šulc je još jednu debatu tražio i na Tviteru, navodeći da „gradjani zaslužuju sveobuhvatnu debatu o centralnim pitanjima u vezi s budućnosti zemlje“.

„Zbog ovog razloga, pozivam na drugi TV duel pre izbora. Spreman sam na to u svakom trenutku“, napisao je Šulc.

Merkel, koja je odmah odbacila tu ideju, rekla je da ne planira da promeni mišljenje.

„Angela Merkel je uživala u učestvovanju u jednom TV duelu. Taj format se pokazao uspešnim i zbog toga će ostati na tome“, saopštila je njena partija.

Dva glavna kandidata na izborima zakazanim za 24. septembar su tokom televizijske debate, koja je trajala oko sat i po, odgovarali, izmedju ostalog, na pitanja o izbegličkoj krizi, putarinama i odnosu s Turskom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, pobednica duela bila je Angela Merkel.

Ankete pokazuju da socijaldemokrate zaostaju za CDU za 13 do 16 odsto.

Očekuje se da CDU posle izbora ili ponovo napravi veliku koaliciju sa SPD, ili da se udruži s manjim partijama Zeleni i Slobodnom demokratskom partijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike