U trendu

Merkel optimista: Izgradićemo milion i po stanova u narednih 8 godina

Konzervativna partija nemačke kancelarke Angele Merkel predstavila je danas predizborni program za parlamentarne izbore koji će biti održani 24. septembra i obećala građanima te države veći broj policajaca, veći broj domova i punu zaposlenost u narednih osam godina.

Hrišćanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel i njena sestrinska bavarska partija Hrišćansko-socijalna unija Bavarske (CSU), obećale su da neće povećati porez i da će u budućnosti imati veća ulaganja i njavaile da im je cilj da u toku sledećeg mandata izgrade 1,5 miliona stanova, prenosi Rojters.

Oni su danas na listu predizbornih obećanja dodali i puno zaposlenje kao cilj – što definišu kao stopu nezaposlenosti koja će biti manja od 3% – do 2025, navodi agencija.

„Mislimo da to možemo da učinimo“, rekla je Merkelova na konferenciji povodom predstavljanja programa zajedno sa liderom CSU Horstom Zehoferom.

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj trenutno iznosi 5,5 procenata, a nivo od 3 procenta nije viđen još od „ekonomskog čuda“ sredinom 1970-ih godina.

Kako se odbrojavanje do glasanja 24. septembra nastavlja, oni imaju jasno vođstvo u odnosnu na partiju levog centra, Socijaldemokratsku partiju Nemačke (SPD), ali, kako agencija ocenjuje, ipak će im biti neophodno da se udruže sa još jednom strankom kako bi mogli da vladaju.

CDU-CSU, kako se navodi, prema anketama imaju oko 40 odsto podrške, oko 16 procenata ispred SPD-a, njihovog trenutnog koalicionog partnera, ali i konkurenta na predstojećim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.