U trendu

Merkel pobija Trampove tvrdnje o rastu kriminala u Nemačkoj

Nemačka kancelarka Angela Merkel demantovala je danas tvrdnje američkog predsednika Donalda Trampa koji je ponovio da je kriminal u porastu u Nemačkoj zbog priliva migranata.

„Moj odgovor na to je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (nemačko) nedavno objavilo statistike o kriminalu i da one govore za sebe“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Mezebergu kod Berlina s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Nekoliko sati ranije Tramp je drugi put u dva dana preko Tvitera pisao da je kriminal porastao u Nemačkoj od kada je Merkel otvorila vrata svoje zemlje za više od milion tražilaca alzila od 2015. godine.

Američki predsednik je takodje tvrdio da nemački zvaničnici ne žele da broje te zločine.

U izveštaju koji se odnosio na 2017. objavljenom početkom maja, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozdravio je to što je broj fizičkih napada na ljude i dobra 2017. dostigao najniži nivo od 1992. godine, odnosno od kada se vodi zajednička statistika za ponovo ujedinjenu Nemačku.

„Mi smo tu videli pozitivan razvoj dogadjaja, naravno da treba uvek da radimo više u borbi protiv kriminala, ali to su zaista bile ohrabrujuće cifre“, rekla je Merkel.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike