U trendu

Merkel ponovo pozvala Tursku da obustavi ofanzivu u Siriji

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je pozvala Tursku da obustavi ofanzivu na severu Sirije koja, kako je upozorila, ugrožava borbu protiv ekstremista Islamske države.

Merkel je to izjavila na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškom premijerkom Ernom Solberg, koja je takođe uputila poziv Turskoj da „neodložno obustavi operaciju i poštuje međunarodno pravo“.

Solberg je podsetila da je njena zemlja obustavila prodaju vojne opreme NATO saveznici Turskoj, ali je istakla da „smatra da je bolje imati Tursku unutar, nego izvan NATO“, prenosi AP.

Najbolje je da Turska bude „u našoj porodici, ali ne možemo se ponašati kao da se ovo nije dogodilo“, dodala je Solberg.

Merkel je pre dva dana, u telefonskom razgovoru, pozvala turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odmah obustavi vojnu ofanzivu na severoistoku Sirije koja, kako je ocenila, preti da destabilizuje region.

Iz Berlina je tada saopšteno da je razgovor inicirao Erdogan.

U saopštenju koje je objavila kancelarija nemačke kancelarke navodi se da „bez obzira na legitimne bezbednosne interese Turske“, vojna operacija predstavlja pretnju koja bi dovela do izmeštanje velikog dela lokalne populacije.

Nemačka ističe i da ofanziva preti da destabilizuje region i ponovo ojača ekstremističku Islamsku državu.

Erdogan je u četvrtak upozorio Evropsku uniju da tursku akciju u Siriji ne naziva „invazijom“, zapretivši da će „otvoriti vrata“ i dopustiti da sirijske izbeglice preplave Evropu.

On je, takođe, kritikovao NATO saveznike koji razmatraju proširenje embarga na oružje protiv Turske zbog njene operacije na severu Sirije.

Erdogan je juče u Istanbulu rekao da je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Borisom Džonsonom, ističući da niko od njih dvoje „ne zna istinu“ o turskoj operaciji, kao i da su pod „ozbiljnim pritiskom dezinformacija“.

Turska je 9. oktobra objavila pokretanje operacija „Izvor mira“ na severu Sirije koja je počela vazdušnim udarima na pozicije kurdskih jedinica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.