U trendu

Merkel: Pregovaramo s Turskom o poseti poslanika Indžirliku

Nemačka vodi pregovore sa Turskom kako bi obezbedila da njeni poslanici mogu da posete oko 250 nemačkih vojnika u turskoj vazduhoplavnoj bazi Indžirlik, koji se tamo nalaze kako bi podržali borbu koalicije predvođene SAD protiv Islamske države, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel je ocenila da su nemačke oružane snage efikasno delovale iz baze u okviru koalicije predvođene SAD i istakla da se nada da će se to nastaviti, prenosi Rojters.

Ministarsvo odbrane u Berlinu ranije danas je saopštilo da Nemačka i dalje želi da njena vojska koristi tursku vazduhoplavnu bazu Indžirlik, ali traži alternativu zbog spora sa Ankarom.

Portparol ministarstva je naveo da oružane snage razmatraju druge opcije za svojih šest aviona za osmatranje i 250 vojnika, ukoliko bi nemački poslanici glasali da Berlin više ne koristi tu bazu.

Turska u junu nije dozvolila nemačkim poslanicima da posete bazu zbog usvajanja rezolucije u Berlinu kojom se turski masakr nad Jermenima označava kao genocid, podsetio je Rojters.

Nemački Špigel je objavio da se nemačka vojska priprema za napuštanje turske vazduhoplovne baze Indžirlik zbog spora koji je

eskalirao između te dve članice NATO.

Nemacki mandat u Indžirliku svakako ističe krajem godine, a Socijaldemokratska partija planira da blokira produženje mandata.

Špigel prenosi da nemačko ministarstvo odbrane trenutno razmatra mogućnost da vojne snage, stacionirane u Indžirliku. premesti u Jordan ili na Kipar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar