Merkel: Rešenje sirijske krize zahteva i vojne i političke napore

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da pronalazak rešenja za sirijsku krizu zahteva i vojne napore pored političkog procesa sa učešćem sirijskog predsednika Bašara el Asada.

“O Siriji mogu da kažem sledeće: Neophodno je ulaganje vojnih napora ali oni neće doneti rešenje, zbog toga je potreban i politički proces”, rekla je Angela Merkel za nemački radio Dojčlandfunk i dodala da taj politički proces “nije još počeo”.

Prema njenim rečima, taj proces će biti uspešan ukoliko i Asad učestvuje u direktnim pregovorima.

“Neophodni su predstavnici sirijske opozicije i onih koji su trenutno na vlasti u Damasku, ali ako zaista želimo uspeh, potrebno je prisustvo saveznika obe strane”, rekla je nemačka kancelarka.

Angela Merkel je dodala da bi SAD i Rusija mogle da igraju važnu ulogu, kao i Saudijska Arabija i Iran, ali i Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

“Ako sednemo za pregovarački sto s Asadom, to ne znači da nismo svesni svih užasa koji se dešavaju u zemlji i šta je sirijski predsednik uradio sosptvenom naordu”, dodala je ona.

Rusija je prošle nedelje započela vojnu intervenciju u Siriji, kao i SAD i Francuska. Nemačka je s druge strane glavna destinacija sirijskih izbeglica i u nekoliko navrata je isključila mogućnost vojne intervencije u toj zemlji kao moguće rešenje krize.

(Beta)

Ostavite komentar