U trendu

Merkel: Sankcije Rusiji ostaju dok ne primeni Minski sporazum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Sočiju da se nada da će sankcije Rusiji biti ukinute, ali je naglasila da će se to dogoditi tek nakon što se potpunosti primeni mirovni sporazum iz Minska, javljaju agencije.

Merkel je, na konferenciji za novinare posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ruskom gradu na obali Crnog mora, rekla da nije zadovoljna radom „Normandijskog formata“ – Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske, ali da je to i dalje najbolji forum za pregovore o situaciji na istoku Ukrajine, prenosi AP.

Ona je rekla da i dalje postoje suštinske razlike u stavovima o uzroku sukoba u Ukrajini, istakavši da Nemačka veruje u demokratski legitimitet ukrajinske vlade.

Putin je, sa svoje strane, izrazio uverenje da je primena sporazuma iz Minska od suštinskog značaja za realizaciju direktnog dijaloga između Kijeva i Donbasa, prenosi Tas s.

„Vlasti iz Kijeva i predstavnici samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck moraju se napokon dovesti za pregovarački sto“, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je ukazao da je nemoguće postići rešenje za ukrajinski sukob bez direktnog dijaloga između zavađenih strana, kao ni igde drugde u svetu, izrazivši nadu da će taj dijalog biti uspostavljen pre ili kasnije.

„Duboko sam uveren da su vlasti u Kijevu propustile šansu da primene sporazum iz Minska čak i kada su imale unutrašnje političke pirlike za to. Zato su te prilike danas manje i ograničenije“, istakao je on.

Putin je naveo i da se situacija u Donbasu pogoršava jer Kijev nameće blokade tom regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar