U trendu

Merkel: Široki konsenzus Nemačke i Francuske o Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, uoči sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Talinu u Estoniji, da postoji široki konsezus Nemačke i Francuske o budućnosti Evrope.

„Postoji široki konsenzus Nemačke i Francuske. Ipak mi naravno treba još da razgovaramo o detaljima. Ja sam medjutim čvrsto ubedjena da Evropa ne može ostati na tome“, rekla je Angela Merkel u prvoj reakciji na govor o budućnosti EU koji je Makron održao u utorak.

Ona je rekla da u Makronovom govoru vidi dobru bazu na osnovu koje Francuska i Nemačka mogu intenzivno da rade.

Makronovi predlozi takodje će se razmatrati večeras u Talinu na radnoj večeri čelnika EU. Oni sutra imaju samit gde treba da razgovaraju o digitalnoj budućnosti Evrope kao i o nizu izazova koji stoje pred Evropskom unijom.

Makron je u utorak u obraćanju studentima Sorbone govorio o budućnosti Evrope u više brzina, i učvrščivanja veza Nemačke i Francuske.

Predsednik Francuske takodje je predložio Berlinu novo partnerstvo i pozvao da se potpiše novi Jelisejski sporazum 22. januara 2018, na 55. godišnjicu sporazuma koji je Šarl de Gol zaključio s Konradom Adenauerom, kojim je učvršćeno pomirenje Francuske i Savezne republke Nemačke.

„Možemo dati odlučni i konkretni francusko-nemački podsticaj“, rekao je Makron i predložio na primer da se potpuno integrišu francuska i nemačka tržišta do 2024. godine time što će se primeniti isti propisi na firme u obe zemlje.

Makron je izmedju ostalog predložio zajednički budžet za zemlje koje imaju evro, i zajedničke evropske interventne snage do 2020. godine.

„Ja pozitivo gledam na inicijative u pravcu jedne Evrope za odbranu, i Evrope u kojoj zajedno upravljamo pitanjima migrantske politike“, rekla je nemačka kancelarka.

Merkel je takodje pzdravila govor predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o stanju EU i ocenila da oba govora daju podsticaj EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar