Merkel: Suštinske razlike oko Ukrajine izmedju Nemačke i Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel složili su se danas u ruskom gradu Sočiju da je neophodno da se sve strane u ukrajinskom konfliktu striktno pridržavaju sporazuma iz Minska i da novi sporazum nije potreban.

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Putinom rekla da još uvek postoje fundamentalne razlike izmedju Nemačke i Rusije po pitanju krize u Ukrajini i da dve strane imaju različite stavove o uzroku konflikta, javio je Asošiejted pres.

„Rusija je konstruktivan partner, ali sankcije (Rusiji) mogu biti ukinute tek pošto se sporazumi iz Minska u potpunosti primene“, rekla je Merkel, a preneo je Sputnjik.

Putin se založio za sistematsku primenu do sada postignutih dogovora i rekao da je uveren da je za primenu sporazuma iz Minska najvažniji direktan dijalog izmedju Kijeva i samoproglašenih oblasti na istoku Ukrajine, kako bi se legalizovao njihov specijalan status i sproveli lokalni izbori, naveo je Tass.

„Vlasti u Kijevu i predstavnici tih samoproglašenih republika moraju se konačno dovesti za pregovarački sto. Nemoguće je zaustaviti konflikt bez direktnog dijaloga suprotstavljenih strana. To se nigde u svetu nikad nije desilo“, rekao je Putin.

Nemačka kancelarka je rekla da je protiv novih sporazuma o krizi u Ukrajini, prenosi Tass.

„Mislim da novi sporazum ne bi bio od koristi. Mi želimo da obezbedimo pristup Ukrajine njenoj državnoj granici.To je takodje deo sporazuma iz Minska, a da kasnije obezbedimo političku situaciju u kojoj se mogu održati lokalni izbori. To još nismo postigli. Ali to nikako ne znači da možemo da zaboravimo na postojeći sporazum i da potpišemo novi. Problem nije u sporazumu već u primeni njegovih mera“, rekla je Merkel.

Putin je rekao da je „duboko uveren“ da su vlasti u Kijevu propustile šansu da primene sporazume iz Minska kada su postojale unutrašnje političke prilike za to i da su danas te prilike slabije zbog političke i ekonomske situacije u Ukrajini.

Ruski predsednik ja dodao da se situacija u regionu Donbas pogoršava pošto su ukrajinske vlasti uvele blokadu te oblasti kojom su razdvojili samoproglašene republike na istoku Ukrajine.

Merkel je rekla da nije zadovoljna radom „normandijskog kvarteta“ koji čine Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska, ali da je to ipak najbolji forum za razgovore o situaciji na istoku Ukrajine, javio je AP.

Ona je dodala da su sve strane želele da spreče dalju eskalaciju konflikta i da su razgovori u Normandiji pomogli u tome.

Putin je za „normandijski kvartet“ rekao da bi danas situacija bila mnogo gora nego što jeste „da taj format nije postojao“.

Upitana o mogućoj zameni posmatračke misije OEBS-a misijom Ujedinjenih nacija, Merkel je kazala da su aktivnosti posmatrača OEBS-a veoma važne, da im treba „pružiti ozbiljnu podršku“ i da nema smisla tražiti „druge formate koji verovatno neće dati nove rezultate“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike