U trendu

Merkel traži razjašnjenje okolnosti Kašogijeve smrti

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas razjašnjenje okolnosti smrti saudijskog novinara Džamala Kašogija, pošto je Saudijska Arabija objavila da je on stradao u „tuči“ u konzulatu te zemlje u Istanbulu.

Tokom konferencije njene Hrišćansko demokratske unije na istoku Nemačke, Merkel je rekla da „ništa još nije razjašnjeno“ u vezi s tim „užasnim dogadjajima“, prenosi Asošiejted pres.

„Naravno, mi zahtevamo da oni budu razjašnjeni“, dodala je nemačka kancelarka.

Nemačka se tako pridružila drugim zemljama koje su zatražile kredibilnu istragu smrti Kašogija.

Berlin ima jake ekonomske veze s Rijadom koje uključuju znatne isporuke oružja. Prema zvaničnim podacima, nemačka vlada je od marta odobrila izvoz oružja u Saudijsku Arabiju u vrednosti od 254 miliona evra.

Saudijska Arabija je noćas saopštila da je Kašogi „izgubio život“ tokom „tuče“ u Konzulatu, zbog čega je uhapsila 18 osoba, ali nije priznala tvrdnje Ankare da je novinar mučen, ubijen i isečen na komade, a njegovo telo sakriveno.

Rijad nije priznao ni navode provladinih medija u Turskoj da je grupa od 15 osoba poslata iz Saudijske Arabije u Istanbul da ubije Kašogija, kolumnistu Vašington posta.

Kašogi je poslednji put vidjen 2. oktobra, kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, po dokumenta za ženidbu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na sprovodjenje „brze, temeljne i transparentne istrage“ o okolnostima Kašogijeve smrti.

Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti ineterenešenel saopštila je danas da Rijad treba „odmah da isporuči“ Kašogijevo telo kako bi nezavisni forenzički stručnjaci mogli da obave autopsiju u skladu s medjunarodnim standardima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar