U trendu

Merkelova brani sporazum UN o migrantima

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je danas pozive nacionalističkih poslanika da Nemačka odustane od podrške sporazuma o migraciji Ujedinjenih nacija.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Mađarsku, Austriju, Izrael, Australiju i Poljsku najavile su da neće podržati sporazum o migraciji koji treba da bude usvojen narednog meseca u Marakešu u Maroku, preneo je AP.

Govoreći na parlamentarnoj godišnjoj raspravi o budžetu u Berlinu, Merkelova je rekla poslanicima da će sporazum obezbediti „razumne uslove“ u drugim zemljama, koji već postoje u Nemačkoj, poput prava migranata da imaju pristup zdrvastvenim službama i dobiju finansijsku pomoć.

„Zato je u našem nacionalnom interesu da uslovi širom sveta za izbeglice s jedne strane i migrante s druge budu poboljšani“, rekla je Merkelova.

Protivljenje sporazumu dolazi uglavnom od desničarske partije Alternativa za Nemačku, ali i veliki broj poslanika iz partije Merkelove počelo je da dovodi u pitanje sporazum.

Ministar zdravlja Jens Spahn pozvao je nedavno na širu debatu o sporazumu i ako je potrebno odlaganje u njegovom odobravanju.

Predstavljajući budžet vlade u iznosu od 356 milijardi evra za 2019. godinu, Merkel je navela da planira da investira više u brigu o deci i starima, pobošlja integraciju migranata, poveća nivo penzija i podstakne obnovljivu energiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.