U trendu

Merkelova okuplja saveznike, spremaju strategiju za samit G20

Nemačka kancelarka Angela Merkel okupiće danas zapadnoevropske saveznike kako bi spremili strategiju, nedelju dana uoči samita G20 čiji je će domaćin biti Merkelova i za koji se očekuje da će biti skup sa najviše prepirki godinama unazad, navodi AFP.

Agencija ocenjuje da će za razliku od ranijih samita gde su globalne razlike bile izražene između severa i juga, kao i istoka i zapada, ovoga puta zbog američkog predsednika Donalda Trampa koji propagira slogan „Amerika na prvom mestu“ i odbacuje ideju klimatskih promena, zapadni saveznici imati muka da pronađu zajednički front na samitu.

Navodi se da će se na samitu, na kojem će se 7. i 8. jula u nestabilnoj mešavini naći ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i saudijski kralj Salman, među temama koje mogu da budu potencijalne „mine“ naći rat u Siriji, ukrajinski sukob i diplomatska izolacija Katara.

„Merkelova je sazvala samit Evropljana zato što postoji problem odnosa sa Trampom“, rekao je diplomatski izvor koji je insistirao na anonimnosti.

AFP prenosi i reči Žan-Dominika Đulijanija, predsednika „Fondacije Robert Šuman“ sa sedištem u Parizu, koji je kazao da je „neophodno osigurati evropsku koheziju zato što je komplikovano osigurati je unutar G20“.

On je naveo i da je pored transatlanskog rascepa „prisutna takođe i nova evropska podela koja je sve izraženija između istoka i zapada“, dodavši da se „ona ponovo pojavljuje po pitanju izbeglica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar