U trendu

Merkelovoj zahvalnost, suze radosnice – i poziv na ostavku

Nemačka kancelarka Angela Merkel naišla je danas na dve oprečne reakcije na svoju imigracionu politiku – zahvalnost uz suze radosnice od jednog avganistanskog dečaka, ali i poziv od jednog člana svoje partije da podnese ostavku.

Na regionalnoj konferenciji njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU), član te partije Ulrih Zauer pozvao je na ostavku kancelarku, koja je 20. novembra iznela nameru da se kandiduje i za četvrti mandat na izborima 2017. godine, prenosi Rojters.

„S vašom izbegličkom politikom otvorenih vrata, koja je zaista bez premca, na leđa ste nam natovarili nešto čega se nećemo skoro otarasiti. Zato podnesite ostavku odmah, pre nego što šteta koju se pričinili postane još veća“, rekao je Zauer.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, jedan podržavalac CDU koji pomaže izbeglicama uveo je dečaka iz Avganistana po imenu Edris, koga je otac podigao da bi mogao da vidi Angelu Merkel.

„Želim da vam zahvalim. Mnogo sam srećan“, rekao joj je Edris na nemačkom.

Merkel ga je pohvalila što je „već naučio mnogo toga na nemačkom“ i pozvala ga da nastavi sa učenjem jezika.

Kada je Edris rekao da želi da joj dodirne ruku, ona mu je prišla, a Edris je brisao suze dok su se rukovali.

Više od milion migranata došlo je u Nemačku od početka 2015. godine, a prvobitnu spremnost na pružanje pomoći u velikoj meri zamenile su obazrivost i zabrinutost zbog integracije izbeglica i bezbednosti Nemaca, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.