U trendu

Mesa: Morales ne bi trebalo da bude kandidat

LA PAZ – Kandidat bolivijske opozicije Karlos Mesa izjavio je danas da predsednik Evo Morales ne bi trebalo da bude kandidat na novim izborima.

Morales je ranije danas objavio da će raspisati nove predsedničke izbore pošto je Organizacija američkih država (OAD) objavila izveštaj u kome se kaže da bi rezultate prošlih izbora, na kojima je izabran za četvrti mandat, trebalo poništiti zbog neregularnosti.

Rojters podseća da je Moralesova pobeda na prošlomesečnim izborima pokrenula proteste širom zemlje.

Predsednik Bolivije je najavio i da će zameniti članove izbornog odbora, koji su se posle izbora održanih 20. oktobra, našli na udaru kritika nakon iznenadne obustave brojanja glasova, što je pokrenulo navode o izbornoj prevari.

Morales, koji je došao na vlast 2006. godine, branio je svoju pobedu na izborima, ali je istakao da će prihvatiti zaključke OAD.

„Manipulacija kompjuterskim sistemom je bila velikog obima i bolivijska država to mora detaljno da istraži da bi se utvrdilo ko je odgovoran. Prvi krug izbora održanih 20. oktobra mora biti poništen i izborni mora biti ponovljen“, naveo je OAD.

OAD dodaje da glasanje treba da se održi čim se za to stvore uslovi koji garantuju neometano odvijanje, što podrazumeva i novi sastav izbornog tela.

Statistički je, prema oceni OAD, malo verovatno da je Morales obezbedio pobedu u prvom krugu.

Morales je sinoć pozvao na hitne pregovore sa opozicijom zbog višenedeljnih nereda koji potresaju tu zemlju, tražeći i od pape da se uključi u razgovore.

„Kako bismo sačuvali mir u našoj voljenoj zemlji, hitno zovem na pregovore predstavnike stranaka koje su osvojile mesta na izborima“, napisao je Morales na svom Tviter nalogu.

Bolivijska izborna komisija je odbacla navode da su otkrivene nepravilnosti u prebrojavanju glasova na izborima, ali demonstranti i dalje zahtevaju nove izbore.

U neredima tokom protesta do sada je ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

(Tanjug)

Napišite komentar