U trendu

Meta čestitao Dzaferiju proglašenje Zakona o jezicima

SKOPLJE – Albanski predsednik Ilir Meta danas je čestitao predsedniku makedonskog Sobranja Talatu Dzaferiju donošenje Zakona o upotrebi jezika, kojim je albanski jezik zvanično postao drugi službeni jezik u Makedoniji, prenosi a1on.mk

„Ovo je istorijski i značajan događaj za Albance, veliko i važno dostignuće koje doprinosi demokratiji i garantuje jednaka prava građanima svih nacionalnosti koji žive u Makedoniji“, ističe Meta.

Kako prenosi albanska državna agencija ATA, ovo dostignuće, prema rečima Meta, takođe je veoma značajan korak u sprovođenju Ohridskog sporazuma.

„Albanci su uvek bili orijentisani ka evroatlantskim vrednostima, a ovim korakom su pokazali izuzetnu zrelost i konstruktivan stav“, naveo je Meta u čestitci, visoko ocenjujući ulogu koju je lično Dzaferi imao u ovom smeru.

Zakon o upotrebi jezika je u januaru prošle godine usvojen u makedonskom Sobranju, ali je makedonski predsednik Dzordze Ivanov odbio da ga potpiše jer, kako je tada rečeno iz kabineta predsednika, ovaj zakon je u suprotnosti sa makedonskim Ustavom.

U Službenom glasniku Makedonije u utorak je objavljen Zakon o upotrebi jezika bez potpisa makedonskog predsednika, nakon što je predsednik Sobranja Džaferi preksinoć stavio svoj potpis na zakon i poslao na objavljivanje, i pored zakonske obaveze da ukaz o proglašenju zakona u Makedoniji mora da potpiše predsednik države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar