U trendu

Meta: Odluka holandskog parlamenta zabrinjavajuća za Tiranu

TIRANA – Albanski predsednik Iljir Meta je, povodom odluke holandskog parlamenta za suspenziju bezviznog režima sa Albanijom, izjavio da Tirana treba da uradi sve što je u njenoj moći kako takva odluka ne bi izazvala domino efekat.

„Postupak holandskog parlamenta je bez presedana, jer koliko je meni poznato, do sada se nije dogodilo da postoji takav zahtev za Zapadni Balkan i naše države. Razume se, to je alarm i mi treba da posaljemo snažne poruke o organizovanom kriminalu, koji nije zabrinjavajući samo u Holandiji, već i u drugim državama poput Velike Britanije“, istakao je Meta, prenela je MIA.

Albanija mora da ima tešnju saradnju sa Evropskom komisijom da se ne bi dogodila situacija koja bi dovela do negativne percepcije o Albaniji, rekao je Meta i dodao da ovaj slučaj govori da se „pojavljuju određene pojave koje mogu biti štetne i ranjive“ za njegovu zemlju.

On je upozorio da postoji mogućnost da se Albanija može suočiti sa sličnim odlukama drugih zemalja članica EU.

„Bitno je da odgovorno reagujemo i prema našim građanima i prema međunarodnim partnerima“, rekao je Meta.

Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengen zoni, a u sklopu borbe protiv organizivanog kriminala.

Predlog je usvojen u parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od holandske vlade tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru „vanredne kočnice“, koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.