U trendu

Meta: Otvoreni Balkan impozantna i nejasna inicijativa

SKOPLJE – Predsednik Albanije Iljir Meta ocenio je danas da je inicijativa Otvoreni Balkan „impozantna i nejasna“, te da je do sada donela samo debate, prenosi Kosova pres.

Po njegovom mišljenju, nakon tri promene naziva, „jedini pozitivan element te inicijative je definicija otvoreni“.

On je tokom predavanja „Albanci u novom milenijumu – izazovi i perspektive“ u Institutu za duhovno i kulturno nasleđe Albanaca u Skoplju izrazio „zabrinutost za položaj Kosova zbog sklonosti Otvorenog Balkana da ga marginalizuje“.

„U međuvremenu, imamo Berlinski proces koji je sveobuhvatan i koji je dao konkretne rezultate, jer ga prate garancije i finansijska podrška EU koja je uspostavila mehanizme implementacije i praćenja“, rekao je Meta, prenosi Kosovo onlajn.

On je naveo i da se dijalog Beograda i Prištine mora okončati što je pre moguće i to rešenjem prihvatljivim za sve, a koje „garantuje da Kosovo i Srbija što pre postanu članice Evropske unije“.

Prema njegovim rečima, Evropa bi trebalo da ima ozbiljniji pristup zapadnom Balkanu i da ispuni svoja obećanja.

„Što pre otvaranje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao i vizna liberalizacija za Kosovo doneli bi konkretne i veoma pozitivne doprinose konsolidaciji mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i prosperitetu naših građana“, rekao je Meta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar