U trendu

Metodije: Budimo jedinstveni, svi smo jedni drugima potrebni

BERANE 26. septembra (Tanjug) – Episkop budimljansko-nikšićki Metodije danas je, po ustoličenju u manastiru Đurđevi stupovi, pozvao na jedinstvo i poručio da reč identitet ima moralno i duhovno nasleđe, kao što ga ima i nacija.

„Da bi se savladala današnja duhovna kriza potreban je povratak izvornim duhovnim korenima. Sve što postoji dar je ljubavi polazna tačka hrišćanske vere je ljubav jer jedino ona nikad ne prestaje“, rekao je episkop Metodije u pristupnoj besedi.

Pozvao je verni narod i sve građane da, kako je rekao, uzrastaju i podižu mir i krst prvo u sebi, jer „gradeći mir u sebi istinski ćemo ga graditi i izvan sebe“.

Njegova obaveza je, kazao je, da propoveda delo prethodnika i da nastavi njihovim putem.

„Ovaj žezal od zlata koji danas primam upravo je krst koji treba nositi. Podizati krst i pevati o Hristovoj pobedi znači verovati u Hrista. Crkva u sebi nosi budućnost sveta i svakome od nas nosi put prema budućnosti…“, rekao je vladika.

Istakao je da veličinu i snagu jedne zemlje i naroda ne čine brojnost populacije i njena veličina, već veličina duha koji u tom narodu obitava.

„Svima upućujem poziv na jedinstvo, svi smo jedni drugima potrebni. Gradimo mir i podižimo krst ljubavi najpre u sebi, pa gradeći mir u sebi gradićemo ga i oko sebe. Ostavimo obmane i sujete ovoga sveta….“, naveo je vladika.

Zahvalio je Svetoj sabornoj apostolskoj Crkvi i istakao da sa velikom radošću blagodari onog iz čijih ruku prima ovaj, kako je kazao, arhijerejski žezel.

„U ovom trenutku želim reći molite se za mene kako bih još više ljubio Gospoda i kako bi vas, povereni mi narod, ljubio još više…“, naveo je i dodao:

„U Crkvi je svako delo saborno i svi su odgovori za sve i svi su prizvani da budu svedoci i nosioci Božje svetosti…“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.