U trendu

Metro u Pekingu: Za jedno prepodne prevezu celu Srbiju (video)

Peking će početkom 2018. dobiti prvu metro liniju bez vozača, koja će na 14 kilometara dugoj trasi imati osam stanica, a izveštač Tanjuga imao je priliku da se na toj liniji provozi.

Bila je to probna vožnja, ne celom linijom, razume se, ali – bez vozača.

Kad proradi ova linija, glavni grad Kine pridružiće se Šangaju, Parizu i Dubaiju, gde ovakvi metro- vozovi već prevoze putnike.

Inače, u subotu je, recimo, metro u Pekingu prevezao do 13.30 časova čak 11,5 miliona putnika, samo na prvoj liniji gotovo 1,2 miliona putnika.

Gotovo devet miliona kompozicija je juče do pola dva pošlo u vožnju linijama pekinškog metroa.

U dispečerskom centru prati se u svakom trenutku stanje na svim linijama, pa je tako ekipa Tanjuga mogla da se uveri da je stanica na Trgu Tjenanmen zatvorena, zbog održavanja 19. nacionalnog kongresa KP Kine, a da je na drugoj liniji isprobavana oprema za lokalizovanje požara.

Koliko je sigiurnost i praćenje situacije na linijama gradskog metroa važna stavka u životu Pekinga može da se objasni i činjenicom da je reč o mreži od 19 linija ili 574 kilometra šina, ili 54 stanice na kojima se one ukrštaju.

Do 2020. vlasti u Pekingu planiraju da mreža metroa dostigne 1.000 kilometara, a do kraja ove godine da pređe 600 kilometara.

Među tim novim linijama krajem ove i početkom naredne godine biće i prvi gradski voz bez vozača.

Inače, odluka da se u Pekingu gradi metro doneta je 1953, prva linija proradila je 1961. i tada su gostima Pekinga, kako kažu u Muzeju koji prati razvoj metro saobraćaja u glavnom gradu Kine, pokazivali tri znamenitosti – Kineski zid, Tjenanmen i metro, a najveći broj linija gradi se nakon dvehiljadite godine, posebno posle odluke da Peking dobije organizaciju Olimpijskih igara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar