U trendu

MI6: Pretnja po britanski suverenitet iz zemalja poput Rusije

Britanija se suočava sa suštinskom pretnjom po svoj suverenitet u obliku neprijateljske propagande i sajber napada država kao što je Rusija, upozorio je danas šef britanske spoljne obaveštajne službe MI6 Aleks Janger.

„Opasnosti o kojima je reč su duboke i predstavljaju fundamentalnu pretnju po naš suvernitet; to bi trebalo da zabrine sve one koji dele demokratske vrednosti“, rekao je Janger novinarima u sedištu MI6 u centru Londona, dodavši da tu pretnju predstavljaju države „koje svoj opstanak duguju snazi svojih bezbednosnih sposobnosti“.

Ovo je bilo prvo javno obraćanje Jangera od njegovog dolaska na čelnu funkciju 2014, a u njemu je optužio Kremlj da izaziva ljudsku tragediju u Siriji i upozorio na pretnju Britaniji visokotehnološkim pokušajima rušenja od strane režima kao što je Moskva, prenosi „Dejli telegraf“.

Amerika je već optužila ruskog predsednika Vladimira Putina za hakovanje političkih organizacija s ciljem uticanja na predsedničke izbore u SAD, a postoje strahovi i da će ruski špijuni pokušati da potkopaju predstojeće izbore u Nemačkoj i Francuskoj, navodi londonski list.

Janger je danas rekao da njegovi obaveštajci moraju da se bore protiv „rastuće opasne pojave hibridnog ratovanja“.

„Povezivanje koje je u središtu globalizacije mogu iskoristiti države s neprijateljskim namerama u ostvarivanju svojih ciljeva, a to čine na razne načine – sajber napadima, propagandom ili podrivanjem demokratskih procesa“, istakao je on.

U istom obraćanju, Janger je prethodno izjavio da ekstremisti takozvane Islamske države (IS) koji se nalaze u Siriji planiraju napade na Britaniju i njene saveznike.

On je izneo tvrdnju da se Britanija suočava sa pretnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavera koje su uspešno osujećene od juna 2013, preneo je Rojters.

Janger je naveo i da Rusija i sirijski predsednik Bašar el Asad sprečavaju pobedu nad Islamskom državom i kraj građanskog rata time što sve Asadove protivnike otpisuje kao teroriste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.