U trendu

Mickoski o referendumu: SluĆĄajte srce, glasajte po savesti

SKOPLJE – Lider makedonske VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da bi svi građani na predstojećem referendumu trebalo da deluju u skladu sa uverenjima, po savesti i sluĆĄajući svoje srce.

Mickoski je to rekao sinoć u intervjuu za TV Telma, ali nije direktno odgovorio na pitanje koje bi smernice, kao lider najveće opozicione stranke, predloĆŸio pristalicama VMRO-DPMNE.

„Referendum će biti za nekoliko dana, 30. septembra, a tada ćete biti informisani o mom stavu po tom pitanju“, rekao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On, inače, smatra da će većina članova i pristalica VMRO-DPMNE na referendumu glasati „protiv“ ili biti uzdrĆŸana, jer, kako kaĆŸe, stav VMRO-DPMNE o referendumu je jasan.

„U slučaju da se pitanje (referendumsko) odnosi samo na sporazum sa Grčkom, dao bih sve od sebe da građane ubedim da glasaju „protiv“, naveo je Mickoski, dodajući da je spreman da prihvati ishod referenduma.

Makedonci će u nedelju glasati o promeni imena bivĆĄe jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodiĆĄnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je koriơćenje termina „Makedonija“ u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Građanima će biti postavljeno pitanje da li su za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma između Atine i Skoplja o promeni imena u Severna Makedonija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.