U trendu

Micubiši se izvinio američkim ratnim zarobljenicima

Japanska kompanija Micubiši Matirijals uputila je u nedelju izvinjenje bivšim američkim ratnim zarobljenicima koji su bili primorani da rade u rudnicima tog industrijskog giganta u Drugom svetskom ratu, što je ocenjeno kao istorijski potez, 70 godina posle završetka rata.

Zvaničnik kompanije Hikaru Kimura uputio je „izvinjenje s kajanjem“ Džejmu Marfiju (94), jednom od retkih, još živih bivših zatvorenika koji je radio u tim rudnicima.

Marfi je prihvatio izvinjenje ocenivši da mu deluje „iskreno“.

„Kad se rat završio pre 70 godina, zatvorenici koji su radili za te japanske kompanije nisu ništa tražili osim izvinjenja“, rekao je Marfi na ceremoniji u centru Simon Vizental u Los Anđelesu, posvećenom Holokaustu.

Marfi je izrazio nadu da će i ostale kompanije u Japanu krenuti za primerom Micubišija, koja je prva uputila izvinjenje.

Japanska vlada je 2010. godine uputila izvinjenje bivšim američkim zatvorenicima za „nečovečno postupanje i nanetu patnju“.

Kimura koji je s delegacijom Micubišija došao u SAD da lično Marfiju uputi izvinjenje, rekao je da je oko 900 Amerikanaca bilo na prinudnom radu u četiri rudnika kompanije.

Nekoliko hiljada američkih zatvorenika je radilo u drugim japanskim firmama tokom rata.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.