najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Migranti legli na šine, neće u prihvatni centar

Na desetine migranata, leglo je na šine na železničkoj stanici kod grada Bičke, protiveći se odluci mađarske policije da ih odvede u obližnji prihvatni centar, dok ostali pokušavaju da pobegnu policajcima.

Neki migranti su se rvali sa policajcima pokušavajući da se vrate u voz.

Policija je ranije zaustavila prvi voz sa migrantima, koji se danas iz Budimpešte uputio do Šoprona u blizini granice sa Austrijom, i rekla im da siđu u mestu Bičke, gde se nalazi mađarski prihvatni centar.

Preostali putnici su, kako je javio Rojters, prešli u drugi voz. Migranti su udarali u prozore voza, uzvikujući „Ne kamp, ne kamp“. U blizini voza raspoređeno je oko 50 policajaca. Policija je ispraznila jedan vagon, a još pet vagona sa migrantima i dalje stoji na stanici.

Mađarska agencija MTI navodi da su migranti prebačeni u autobuse da bi se prevezli do obližnjeg kampa.

Prema navodima agencije AFP, u vozu ima između 200 i 300 migranata. Bičke se nalazi na oko 40 kilometara zapadno od Budimpešte.

Agencije su prethodno javile da je sa glavne međunarodne železničke stanice krenuo voz pun migranata, dodajući da će vagoni da se podele i da bi tri trebalo da stignu u Sombahtelj, a preostali u Šopron. Oba mesta se nalaze na zapadnoj granici Mađarske sa Austrijom.

Šef bečke policije Gerhard Pirstl je izjavio da migranti koji iz Budimpešte dolaze u Beč neće biti kontrolisani ili registrovani, kao i da će im biti dozvoljeno da nastave put.

Železnička stanica Keleti u Budimpešti ponovo je u jutarnjim satima otvorena za migrante posle povlačenja policije koja im je prethodne noći naložila da se premeste u podzemni prolaz, ili posebno određenu tranzitnu zonu.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike