najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Migranti u Italiji pomažu meštanima posle zemljotresa

Migranti iz Afrike koji su rizikovali živote plovidbom preko Sredozemlja da bi stigli u Italiju, organizovano su došli u oblasti pogođene zemljotresom kako bi pomogli meštanima koji su u ovoj nepogodi izgubili sve.

“Mi moramo da pomognemo ovim ljudima. Želimo da pokažemo postovanje prema njima i njihovom dostojanstvu”, izjavio je za Rojters 20-godišnji Abdulah iz zapadnoafričke države Benin, koji zajedno sa drugim volonterima pomaže u raščišćavanju ruševina Peskare del Tronto.

Grupa od dvadesetak migranata je lopatama i motikama raščistila teren za postavljanje šatora kao i teren za sletanje helikoptera. Tokom pauze, ova grupa migranata se klanjala u blizini šatora.

“Ovo je njihova ideja, tražili su da urade nešto i mi smo ih doveli”, rekla je Leticija Delabarba iz nevladine organizacije Solidarnost i milostinja, koja je migrante prevezla do razrušenog gradića Peskara del Tronto.

Mnogi italijanski restorani sproveli su akciju u kojoj se odricu dva evra po svakoj porciji paste “amatricana” koja je i nastala u ovom italijanskom gradu, prenose mediji.

Akciji se pridružio i cuveni britanski kuvar Džejmi Oliver, koji je naveo da ce 700 kuvara u njegovim restoranima staviti ovu pastu na redovni meni mesec dana.

Broj žrtava zemljotresa koji je u sredu pogodio centralni deo Italije je porastao na 284, pošto su tokom noći i ruševinama u Amatričeu pronađena tela još tri žrtve, javili su danas italijanski mediji.

Amatriče, srednjevekovni grad na brdu, pretrpeo je najveću štetu u zemljotresu ranije ove nedelje pošto je gotovo sravnjen sa zemljom, prenela je agencija AP.

Samo u tom gradiću su smrtno stradale 224 osobe, Pored toga, obližnji gradić Akumoli je zabeležio 11 žrtava, dok je u Arkvati del Tronto, koja se nalazi 16 kilometara severno od Amatričea, poginulo deset ljudi.

U Italiji je danas dan žalosti povodom te tragedije, a održavaju se i prve sahrane žrtava.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike