U trendu

Mikroplastika prvi put pronađena u ljudskoj krvi

LONDON – Zagađenje mikroplastikom prvi put je otkriveno u ljudskoj krvi, a naučnici su pronašli sitne čestice kod skoro 80 odsto testiranih ljudi.

Otkriće pokazuje da čestice mogu da putuju po telu i da se zadrže u organima, preneo je londonski list „Gardijan“.

Uticaj na zdravlje je još nepoznat, ali istraživači su zabrinuti jer mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija u laboratoriji, a već je poznato da čestice zagađenog vazduha ulaze u telo i izazivaju milione ranih smrti godišnje.

Ogromne količine plastičnog otpada se bacaju u životnu sredinu, a mikroplastika sada kontaminira čitavu planetu, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana.

Ljudi su već znali da konzumiraju sitne čestice putem hrane i vode, kao i da ih udišu, a pronađene su i u izmetu beba i odraslih.

Naučnici su analizirali uzorke krvi 22 anonimna davaoca, zdravih odraslih osoba i našli plastične čestice kod 17. Polovina uzoraka je sadržavala PET plastiku, koja se obično koristi u flašama za piće, dok je trećina sadržavala polistiren, koji se koristi za pakovanje hrane i drugih proizvoda. Četvrtina uzoraka krvi sadržavala je polietilen od kojeg se prave plastične kese.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.