U trendu

Milanović i Pirc Musar o otvorenim pitanjima, regionu i inicijativi Brdo-Brioni

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović i predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar razgovarali su danas u Zagrebu o otvorenim pitanjima dve zemlje, kao što je arbitraža, o situaciji u regionu i budućnosti inicijative Brdo-Brioni.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Milanović je rekao da su namere u pogledu te inicijative iste, a to je integracija i dobrobit država na ovom prostoru kako god ga mi zvali.

Razgovor Milanović sa slovenačkom koleginicom je prvi od njenog stupanja na predsedničku funkciju, što je ocenio kao jedan vrlo lep početak dobre saradnje, koja se može samo razvijati još u boljem smeru nego što je išla u poslednje dve godine, a išla je, kazao je, u jako dobrom smjeru.

„Mislim da su odnosi dveju zemalja sigurno bolji nego što su bili pre tri, četiri godine, posebno ulaskom Hrvatske u Šengen”, rekao je Milanović.

Pirc Musar je rekla takođe da je veseli prva poseta Hrvatskoj.

“Nema sumnje da su odnosi dobri. Svesni smo otvorenih pitanja, ali nema sumnje da će ga Hrvatska i Slovenija rešiti”, rekla je Pirc Musar.

Kazala je da je bivši slovenački predsednik Borut Pahor vrlo vezan za inicijativu Brdo-Brioni.

“Želim da države na tom području, koje su praktički postigle najviše, vode dijalog među svim državama. Slovenija je pokazala kako to može igrati značajnu ulogu u približavanju BiH i ostalih država na zapadnom Balkanu integraciji u EU”, rekla je Pirc Musar.

Dodala je da je Inicijativa Brdo-Brioni platforma koju bi želela da neguje i dalje.

“Predsednik Milanović i ja sama zasigurno ćemo se još čuti na tu temu, nakon što kao predsednica Republike Slovenije, posetim i druge države u regiji. Zahvalna sam, predsedniče Milanoviću, što ćete zajedno sa mnom raditi na tom projektu, koji je zajednički projekt Hrvatske i Slovenije”, rekla je Pirc Musar.

Apelovala je na slovenačku i hrvatsku vladu da razgovorom rešavaju nerešeno otvoreno pitanje. “Dijalog je platforma koja može razrešiti, odnosno zatvoriti nerešene probleme”, rekla je predsednica Slovenije.

Milanović je novinarima rekao da sa slovenačkom koleginicom nije razgovarao o ratu u Ukrajini, ali je dodao da to ne znači i da neće.

„Ja lično možda nisam najbolji primer ili maneken pristupa da bi se trebalo baviti samo vlastitim stvarima kad su u pitanju odnosi susednih država, koji su dobri. Nismo o tome razgovarali”, rekao je Milanović.

Citirajući poslovicu “Postolaru, drži se cipela”, Milanović je rekao da se on tako kad su bilateralni odnosi u pitanju, a kad nisu, izuje se pa hoda na svoj način.

Pirc Musar je rekla da bi želela da predstavnici dveju država sednu i počnu da razgovaraju.

„Jedno od pitanja je i nasledstvo, ali teme su takve da ih ne mogu rešiti dva predsednika. Mi možemo samo poticati na razgovor”, rekla je Pirc Musar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar