U trendu

Milanović: Pitanje nestalih rešiti pre ulaska Srbije u EU

ZAGREB – Pitanje nestalih tokom poslednjeg rata mora se rešiti pre ulaska Srbije u Evropsku uniju, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović u razgovoru sa hrvatskim veteranima.

Među prisutnim veteranima kod Milanovića je bio i Zoran Maras, u ime Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rat, koji je na komemoraciju u Okučanima prošle godine došao u majici HOS-a sa utisnutim ustaškim pozdravom „za dom spremni, pa je Milanović demonstrativno napustio skup.

Kako je saopšteno iz kabineta Milanovića, glavne teme su bile rešavanje pitanja nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Srbije, kao i mogućnost da se od Srbije dobije ratna odšteta.

Navodi se da su se Milanović i veterani saglasili da je pitanje nestalih prioritet i za to su stoji u saopštenju „dobili čvrstu podršku“ Milanovića.

„Pitanje nestalih mora se rešiti pre ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je Milanović, prenela je Hina.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsednik Milanović izrazio je razumevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruženja, ali je, kako se navodi, u argumentiranoj raspravi tokom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.