U trendu

Milanović: Plenković dozvoljava da HR razvlace ko bludnicu

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je danas da će do poslednjeg dana upozoraviti da poslednju reč o prijemu Finske i Švedske u NATO ima hrvatski sabor, koji može i ne mora da, kako je rekao, digne ruku za ratifikaciju njihovog pristupa.

Milanović je istakao da biti protiv ulaska Finske i Švedske u NATO ne znači čin protiv tih zemalja, već je u prilog Hrvatskoj.

Tvrdi da bi se tog trenutka rodio neverovatan interes za hrvatske probleme.

Ratifikacija bez, kako je naveo, „ispaljenog krika“ značilo bi da smo poklonili jedino porodično srebro, jedini način da rešimo ozbiljan problem, ne na Dnjepru, nego na Uni.

„Šta mi onda preostaje? Da napišem instrukciju hrvatskom ambasadoru i dovedem ga u neugodnu situaciju? Napisaću mu instrukciju. Ako želi da ima svoj mir, neka se makne…“, rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Odgovornost za položaj Hrvata u BiH i situaciju u vezi sa izbornom reformom, Milanović je ponovo pripisao premijeru Andreju Plenkoviću i upitao ga
„zašto laže narod u BiH“.

Ponovio je da Plenković pokušava da se, kako je kazao, ugradi na mesto predsednika Evropskog saveta i pozvao ga da to demantuje, ako to nije tačno.

„Plenković je premijer male države, dopušta da je razvlače kao bludnicu po putu“, smatra Milanović i kaže da od premijera očekuje da javno kaže da nema nikakvih želja i da do kraja želi da ostane u Hrvatskoj.

„Neka kaže da ne pokušava da se ugradi na neko mesto. To nek kaže. Onda ću još jače pitati zašto stoji na putu“, rekao je Milanović, koji za Plenkovića kaže da je „hiperservilan“.

I dalje mu je, istakao je, važnija „zanoktica Hrvata u BiH nego cela rusko-finska granica“, a akko Hrvatskoj zbog toga preti nedobijanje Šengena, ističe da se bez toga može živeti.

„Mi možemo živeti bez Šengena, ali nećemo. Šengen ili opstanak Hrvata u BiH, to je pitanje epohe“, rekao je Milanović.

Istakao je da u situaciji kada građanima Hrvatske preti požar, ne zanima ga, kaže, stanje ljudskih prava Kurda.

O svemu ovome već razgovara sa političkim strankama, pisao je Plenkoviću, nije ga, kaže više zvao, a pisaće i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

Na pitanje da komentariše izjavu Plenkovića da će sve ovo narušiti poziciju Hrvata u BiH, Milanović je odgovorio:“Imamo izdajnike u svojim redovima“.

Sada, kako kaže, kada je sve formalno propalo u vezi sa izmenom izbornog zakona BiH, Željko Komšić će ponovo biti član Predsedništva.

Ne vidim način da se to sprieči. Hrvata prosto nema dovoljno. Zato je smišljen instrument u Dejtonskom sporazumu da se to spreči. Srbi, Hrvati i Bošnjaci su realnost. Borba sama po sebi ima smisla“, naveo je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar