U trendu

Milanović: SB UN u pravom trenutku

NJUJORK – Sednica SB UN, koju je tražila Srbija nakon formiranja vojske Kosova, održava se u pravom trenutku, jer je vreme da UN i članice te organizacije čuju šta se dešava u regionu, u kojem se komplikuje situacija, rekao je večeras ambasador Srbije u UN Milan Milanović, uoči početka sednice.

Mnoge države žele da dobiju pravu sliku o situaciji u regionu i na taj način pomognu, uveren je Milanoić.

On je za RTS rekao i da veruje da će debata biti otvorena i dobra, što ne znači da će biti lakih reči, već da će se čuti istina.

„Suviše se dugo situacija u nasem regionu komplikuje, pojedine zemlje zatvaraju oči, ali čini mi se, od kolega u UN, da sve više i više žele da imaju pravu sliku i na neki način pomognu“, rekao je Milanović.

On predviđa da će sednica biti otvorena i da će se razgovor odvijati bez suzdržavanja, što je, kaže, dobro.

Milanović je dodao i da su pojedine zemlje, koje su bile ambivalentne po pitanju Kosova, podržale otvorenu sednicu SB UN o toj temi.

Objasnio je da je, nakon što je Srbija u petak ujutru podnela zahtev za održavanje sednice, prvobitna ideja bila da se sednica ne održi, ali da je posle dodatnih konsultacija i razgovora i u NJujorku i u Beogradu odlučeno da sednica bude zatvorena, što bi značilo da joj prisustvuju samo predstvnici Srbije i Kosova i 15 članica SB UN.

To je mnogim zemljama bilo neprihvatljivo, jer nema razloga da se krije istina, kazao je Milanović i istakao da je u nedelju odlučeno da sednica bude otvorena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.