U trendu

Milanović: Vidimo da ne poznajemo stavove jedni drugih

ZAGREB – Nakon razgovora na Pantovčaku predsednici Hrvatske i Turske, Zoran Milanović i Redžep Tajip Erdogan, poručili su da će Zagreb i Ankara nastaviti saradnju u oblasti ekonomije i odnosa u regionu.

I dok je Erdogan konstatovao da Hrvatska i Turska imaju duboke kulturne i istorijske veze, njegov domaćin Milanović je primetio da se iz današnjeg razgovora, koji je trajao duže od sata, vidi da, kako je rekao, ne poznaju stavove jedni drugih.

Erdogan je u obraćanju novinarima rekao da Hrvatska i Turska obeležavaju 30. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Naše zemlje imaju duboke kulturne i istorijske veze. Međusobno se doživljavamo kao susedi iako nemamo zajedničke granice. Turska je bila jedna od prvih zemalja koja je Hrvatskoj pomogla nakon prirodnih nepogoda. Hrvatska je poslala jedan kanader za gašenje požara u Turskoj“, rekao je Erdogan.

Sa Milanovićem je, kazao je, razgovarao o ratu u Ukrajini i izborima u BiH.

Erdogan je rekao da nije zadovoljan Dejtonskim sporazumom, kao što, kako je kazao, ni Alija Izetbegović nije bio kad ga je potpisivao. Ponovio je da je rešenje za BiH jedino dogovor tamošnjih lidera o svim rešenjima.

Kada je o BiH reč, Milanović je kadao da se duže od godinu dana hrvatska vlada i on zalažu za ispravljanje nepravdi i kršenje Dejtonskog sporazuma.

Naglasio je činjenicu da su Hrvati u BiH najmalobrojniji i da se sve mora zajednički dogovarati.

Ponovio je da visoki predstavnik nije izabran na legitiman način i dodao:“Imamo (Milorada) Dodika koji traži ukidanje uloge visokog predstavnika, mi tražimo objašnjenja“.

Naveo je da visoki predstavnik treba da koristi svoja ovlašćenja, ali ne na način koji se dogodio posleđi put.

„Kad reagirate prekasno i premalo, rezultata nema“, rekao je Milanović i dodao da ne zna šta će biti u BiH, ali da je on napravio ono što je mogao.

Ne zna, dodao je, ni šta će uraditi visoki predstavnik.

Govoreći o tgovinskoj razmeni Erdogan je rekao da je ona nadmašila 90 miliona dolara i viša je za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu“.

Najavio je da iz Zagreba idu u Sisak, gde će biti otvoren Islamski kulturni centar.

„Time ćemo uputiti snažnu poruku Evropi i svetu“, rekao je Erdogan, čije ime će nositi novi Islamski centar u Sisku.

Erdogan je naglasio da se zalaže za teritorijalnu celovitost BiH i zahvalio Milanoviću na gostoprimstvu.

Milanović je rekao da su jedini ozbiljni vlasnici firmi koji su dolazili na Pantovčak i pokazivali interes su bili iz Turske, da se saradnja sa Ankarom nastavlja u sferi ekonomije i odnosima u regiji.

„Iz ovih sat i nešto razgovora se vidi da ne poznajemo dovoljno stavove jedni drugih. Verujem u dobre namere“, rekao je Milanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar