najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Milioni Amerikanaca danas otvaraju sezonu kupovine

Tradicionalni početak šoping sezone u SAD, “Crni petak”,  počinje zvanično danas, ali su mnoge prodavnice već juče, na Dan zahvalnosti, snizile cene robe.
Na dan najvećih godišnjih popusta, mnoge prodavnice na njujorškom Menhetnu otvorene su u zoru, a ispred njih su kupci satima čekali u redu.   

Predstavnici robne kuće “Mejsiz” (Macy’s) rekli su da je u šest sati u kupovinu stiglo oko 15.000 ljudi. Ispred jedne od prodavnica igračaka “Tojs ar as” (Toys R Us) na Tajms skveru pred otvaranje u pet u redu je bilo najmanje 40 kupaca. 

Slična situacija bila je i u Čikagu i u drugim većim gradovima SAD pošto milioni Amerikanaca nagrnu u potragu za ogromnim popustima.

Prema podacima Nacionalne maloprodajne federacije, dan posle Dana zahvalnosti, Crni petak, dan je kada prodavnice imaju najviše kupaca u godini. 

Procenjuje se da će ove godine u SAD danas biti 135 miliona kupaca, više nego 2014, kada ih je bilo oko 133 miliona.

Neke prodavnice su, međutim, odlučile da, uprkos odličnoj prodaji, ostanu zatvorene na Dan zahvalnosti i na Crni petak. 

Lanac prodavnica sportske opreme REI apelovao je na zaposlene i klijente da ne idu u kupovinu i da iskoriste slobodno vreme u prirodi.

“Crni petak” je tako nazvan simbolično, kao prilika da se trgovina koja je zbog malog prometa ujesen obično “u crvenom” – što je knjigovodstveni naziv za manjak, vrati u zdravo poslovanje koje se u knjige upisuje crnom bojom.   

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike