U trendu

Ministar Erdan: Izrael blizu ponovnog preuzimanja kontrole nad Gazom

Izraelski ministar za strateške poslove Gilad Erdan izjavio je danas da je Izrael „bliži nego ikada“ preuzimanju kontrole nad delom ili čitavim pojasom Gaze.

On je na Diplomatskoj konferenciji u Jerusalimu rekao da „prelazak iz odbrane u napad protiv (palestinskog ekstremističkog) Hamasa znači ciljana ubistva lidera terora u vojnom krilu Hamasa“, preneli su izraelski mediji.

Erdan je naveo da to znači da su „spremna sredstva da se preuzme kontrola nad pojasom Gaze dok se ne uništi teroristička infrastruktura“.

„Mi smo danas bliži nego ikada, od razarajućeg plana povlačenja, kontrolisanju celog ili delova pojasa Gaze“, rekao je Erdan, aludirajući na povlačenje izraelske vojske i evakuaciju jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze 2005. godine, posle izraelske okupacije koja je trajala od 1967. godine.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu često je govorio da je to povlačenje bilo pogrešan potez, jer je potom usledilo raketiranje južne izraelske teritorije iz Gaze.

Islamski ekstremistički Hamas je 2007. godine silom preuzeo vlast u pojasu Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

I ministar gradjevinarstva, bivši komandant južne komande izraelske vojske Joav Galant zapretio je na istom skupu ubistvom lidera Hamasa u Gazi Jahije Sinvara, rekavši da su mu dani odbrojani i da „neće dočekati kraj života u staračkom domu“, preneo je Asošiejted pres.

Galant je rekao i da bi za Sinvara bilo bolje da razmisli kuda se kreće.

Izraelska vojska i Hamas ratovali su tri puta Od 2008. godine, a prošle sedmice nasilje je eskaliralo i dve strane su se ponovo naše na ivici velikog sukoba.

Palestinski ekstremisti su ispalili 460 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a izraelska vojska je u znak odmazde napala iz vazduha 160 meta.

U pojasu Gaze poginulo je sedam Palestinaca, uključujući pet ekstremista, dok je na izraelskoj strani stradala jedna osoba kad je raketa pogodila stambenu zgradu.

U utorak je posredstvom Egipta postignut prekid vatre, zbog čega je ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman podneo ostavku.

On se zalagao za oštriji odgovor na najžešće palestinsko raketiranje juga Izraela od rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Zbog te ostavke došlo je do krize vlade, a resor Ministarstva odbrane preuzeo je Netanjahu. Drugi Netanjahuovi koalicioni partneri ipak nisu izašli iz vlade, iako su time pretili, takodje zbog protivljenja prekidu vatre. Tako je opasnost od prevremenih izbora za sada otklonjena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.