U trendu

Ministar na udaru zbog trominutnog kaĆĄnjenja

TOKIO – Japanski ministar zaduĆŸen za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, JoĆĄitaka Sakurada, naĆĄao se na udaru zbog trominutnog kaĆĄnjenja, zbog čega se javno izvinio.

Sakaruda je zakasnio na sastanak u skupơtini, pa je morao da se izvini treći put za tri godine.

Opozicija je kaĆĄnjenje opisala kao znak nepoĆĄtovanja prema funkciji koju obavlja i zatim bojkotovala sastanak budĆŸetske komisije, prenosi BBC.

Proơle nedelje je izjavio kako se oseća izneverenim poơto je talentovana japanska plivačica saopơtila da ima leukemiju.

„Ona je potencijalni osvajač zlatne medalje na Igrama, sportistkinja od koje imamo velika očekivanja. Stvarno sam razočaran“, rekao je Sakurada.

Nekoliko dana kasnije se izvinio pod pritiskom javnosti.

Pre tri godine Sakurada je ĆŸene koje su tokom Drugog svetskog rata bile prisiljene da pruĆŸaju seksualne usluge japanskim vojnicima, nazvao „profesionalnim prostitutkama“.

Sakaruda, inače, obavlja i funkciju ministra za sajber bezbednost, a proơle godine je izjavio da nikada nije koristio računar i da mu je drago ơto je uvek prebacivao taj deo posla saradnicima.

Japanska opozicija je u viĆĄe navrata traĆŸila da podnese ostavku.

U istraĆŸivanju koje je sproveo dnevni list Asahi Ć inbun čak 65 odsto ispitanika je reklo da ovaj ministar ne radi dobro, a 13 odsto je zadovoljno Sakuradinim dosadaĆĄnjim učinkom, prenosi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.