U trendu

Ministar: Nemačka ima moralnu obavezu da traži pravdu za žrtve Holokausta

Nemački ministar inostranih poslova Heiko Mas je danas izjavio da njegova zemlja ima „moralnu obavezu“ da traži  pravdu za žrtve  Holokausta, nakon što su u utorak ujutru SAD isporučile bivšeg čuvara u nacističkom logoru Jakiva Palija Nemačkoj.

Palij, 95-godišnji čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Travniki u Drugom svetskom ratu, stigao je danas u Diseldorf a lokalne vlasti okruga Varendorf, blizu Minstera, najavile su da bi on mogao da bude u dom za stare u  obližnjem Ahlenu.

Nemačko tužilaštvo ranije naznačilo da izgleda da nema dovoljno dokaza da se podigne optužnica za ratni zločin.

Bela kuća saopštila je da je 95-godišnji čuvar deportovan danas u Nemačku, 14 godina pošto je sudija naložio njegovo proterivanje.

Posle Drugog svetskog rada, Palij je krio svoju umešanost u pokolj Jevreja u koncentracionom logoru Travniki u okupiranoj Poljskoj i dobio dozvolu za ulazak u SAD tvrdnjom da je rat proveo kao seljak i fabrički radnik, preneo je AP.

Sud je Paliju oduzeo državljanstvo 2003. zbog „učešća u delima protiv jevrejskih civila“ kao naoružani čuvar u Travniki. Sudija je naložio deportaciju Palija 2004, ali je on nastavio da živi u svojoj kući u Kvinsu zato što nijedna zemlja nije htela da ga primi. Jevrejske zajednice su organizovale proteste kod njegove zgrade s povicima „vaš komšija je nacista“.

Prema američkom ministarstvu pravde, Palij je bio u Travniki 1943, iste godine kada je oko 6.000 zatvorenika iz kampova i desetine hiljada drugih iz okupirane Poljske ubijeno. Palij je priznao da je služio u Travniki, ali je negirao da je bio umešan u ratne zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar