U trendu

Ministarka Belgije povukla izjavu o protestima kao o zaveri

BRISEL – Sudbina belgijske ministarke za zaštitu životne sredine Joke Shauflige je pod znakom pitanja, nakon što je nedavno izjavila da su masovne klimatske demonstracije u Belgiji tokom proteklih nedelja, zapravo, zavera protiv nje, o čemu ima potvrdu državne službe bezbednosti.

Belgijska služba bezbednosti je, međutim, demantovala njene tvrdnje, navodeći da ni o čemu u vezi s tim pitanjem, niti verbalno niti pisano, nisu izvestili belgijsku ministarku, prenosi britanski „Gardijan“.

Shauflige je, posle demantija bezbednosne službe, navela da žali zbog svog ranije izjave, koja je, kako tvrdi, nastala pod pritiskom okolnosti.

„Rekla sam nešto što nije korektno. U poslednjih nekoliko nedelja sam spavala malo i bila sam ophrvana frustracijama. Ja sam ljudsko biće i može se desiti da pogrešim. Nisam lagala, samo sam otišla predaleko“, izjavila je za Radio 1 Shauflige, inače članica flamanske Hrišćansko-demokratske stranke.

Opozicija je prethodno saopštila da je nečuveno da ministarka laže i zloupotrebljava instituciju državne bezbednosti u lične svrhe, a njena stranka je saopštila da će proceniti da li će ministarka morati da podnese ostavku, prenosi agencija AP.

„O tome ćemo imati interne razgovore“, izjavio je lider stranke Vuter Beke.

Tokom protekla dva meseca, desetine hiljada demonstranata protestovalo je širom zemlje zahtevajući oštriju akciju protiv klimatskih promena, i kritikujući politiku belgijske ministarke za ekologiju, koju smatraju neefikasnom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.