Ministri EU o bržem pristupu Zapadnog Balakna vakcinama

BRISEL, 25. januara ( Tanjug) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU nagalasio je potrebu da se brzo osigura pristup zemalja Zapadnog Balkna vakcinama protiv Kovida19.

”U borbi protiv Kovid-19 EU stoji uz svoje partnere na Zapadnom Balkanu i u istočnom susedstvu”, napisao je Varheji na Tvitrer nalogu.

Varheji predstavlja Evropsku komisiju na današnjem sastanku Saveta EU koji, izmeđuostalog, razgovara o ažuriranju strategije EU za podelu vakcina protiv Kovid-19 sa trećim zemljama i drugim napora EU da se obezbedi ravnopravan i pošten pristup bezbednim vakcinama na globalnom nivou.

Čelnici EU su izjavili da će zemlje Zapadnog Balkana imati prioritetan pristup podeli vakcina koje je EU nabavila za svoje tržište.

U tom cilju je predloženi i mehanizam kroz koji bi Evropska komisija koorinisala raspodelu vakicna partnerskim zemljama.

Do ovog trenutka preko EU u zemlje regiona nije stigla nijedna isporuka vakcina, a u Briselu pozivaju na strpljenje i naglašavju da će Zapadni Balkan dobiti vakcine od EU ”što je pre moguće”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.