U trendu

Ministri EU o zaštiti spoljnih granica

Šefovi diplomatija Evropske unije danas bi trebalo da donesu odluku o zaštiti spoljnih, a delom i šengenskih granica EU, uz postavljanje nekoliko hiljada pripadnika „evropske granične straže“ koja bi mogla delovati nezavisno od vlasti država članica.

Takav predlog je ministrima spoljnih poslova podneo evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos, koji je rekao da takva „revolucija na granicama EU“ ima za cilj da se Evropa zaštiti i osetno smanji priliv izbeglica, i da tako postavi rampu za ilegalnu imigraciju.

Izvori Evropske komisije su novinarima preneli da je „zalog to da se spasi šengenski ugovor i prostor slobodnog prometa unutar Unije, koji je postao ugrožen zbog slabo branjenih spoljnih granica EU“, imajući na umu i činjenicu da su preko poroznih i spoljnih i šengenskih medja Unije uspeli da se infiltriraju i neki teroristi.

Ovakva mera će se podudariti sa zahtevom mnogih vlada EU da se priliv imigranata mora zaustaviti i naročito s ključnom porukom nemačke kancelarke Angele Merkel da se „mora osetno smanjiti priliv izbeglica“ pošto je to, kako je navela, „ogroman izazov“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.