U trendu

Ministri EU: Prijem novih članica ostaje ključna politika Unije

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu potvrdili da prijem novih zemalja u članstvo ostaje ključna politika Unije i naglasili da je za Srbiju na tom putu od presudne važnosti jačanje vladavine zakona i sredjivanje odnosa s Prištinom.

„Savet ministara EU pozdravlja napredak Srbije u pregovorima o članstvu“ s Unijom, i ponovo ističe da će za „brzinu pregovora biti ključan i odrediti je napredak u vladavini prava i temeljnim slobodama, kao i normalizacija odnosa s Kosovom“, navodi se u zaključcima ministara inostranih poslova Unije.

Evropski ministri su podvukli „neopozivu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, poručivši da će u junu 2019. odlučiti o pokretanju pregovora o članstvu s Makedonijom i Albanijom pod uslovom da dotle vlasti u Skoplju i Tirani još ostvare nužne pomake u vladavini zakona i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

U zaključima ministarskog zasedanja se ističe „rešenost EU da ojača i pospeši angažovanje na svim nivoima za podršku političkom, ekonomskom i društvenom preobražaju regiona, uključujući povećanu pomoć, na temelju opipljivog napretka Zapadnog Balkana u vladavini prava i društveno-ekonomskim reformama“.

Proširivanje članstva EU je „strateško ulaganja u mir, demokratiju, boljitak, bezbednost i stabilnost u Evropi, a za sve partnere koji streme članstvu u EU je suštinski važno da prihvate i primene ključne evropske vrednosti“.

Evropski ministri kažu da je za Beograd i Prištinu „normalizacija odnosa, uključujući pravno obavezujući sporazum, ključno bitna za njihov napredak na evropskom putu i suštinski važna za postojanu regionalnu stabilnost“.

Takodje se „pozdravlja posle dugog kašnjenja pokrenuti rad“ na izradi statuta Zajednice srpskih opština u skladu s Briselskim sporazumom i „očekuje od obe strane da se konstruktivno angažuju u sprovodjenju postignutih dogovora“, uključujući „prevazilaženje prepreka u primeni sporazuma o energetici“.

„Savet ministara poziva Srbiju da učini važne korake u reformi vladavine zakona, posebno kad je reč o nezavisnosti i delotvornosti pravosudja“, uz „opipljive i stalne rezultate“ u istragama i presudama povezanim sa suzbijanjem korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca, stoji u zaključcima.

„Pomanjkanje napretka na polju slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost“, takodje se podvlači i kaže da srpske vlasti moraju „jamčiti bezbedne uslove neometanog upražnjavanja slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioritetnog zadatka, uključujući jačanje napora za istragu napada na novinare“.

„Savet pozdravlja nanovo istaknutu predanost srpske vlade evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju“, ističu šefovi diplomatija EU i podvlače da to delotvornije i nedvosmisleno treba da se predoči i u javnoj raspravi.

„Hitno je potreban“, dodaje se, „pomak u radu nezavisnih tela i demokratskih ustanova, uključujući i parlamentarni nadzor, kao i ustavne reforme“, kao i „napredak u valjanom radu nezavisnih tela, demokratskih ustanova, parlamentom nadzoru i ustavnoj reformi“.

Takodje se navodi da „Savet ministara ponovo poziva Srbiju da se postepeno uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, u skladu s Pregovaračkim okvirom, i prvenstveno preokrene sadašnje odstupanje od toga“.

Od Srbije traži i da se „uzdrži od udaljavanja od zajedničke politike EU o vizama“, uz opasku da „je razlog zabrinutosti“ nova praksa Srbije da sklapa sporazum o ukidnju viza s raznim državama sveta.

Kad su u pitanju ekonomske reforme, ministri EU povoljno ocenjuju napredak i ohrabruju Srbiju da dodatno poboljša uslove poslovanja, „uhvati se u koštac s javnim dugom i napreduje u sprovodjenju strukturnih reformi, naročito u energetici i transportu, tržištu rada, poreskoj upravi, javnim nabavkama, uključujući privatizaciju državnih preduzeća“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.